Care este pensia minimă pe care o primești dacă ai cotizat doar 10 – 15 ani

Legea Pensiilor a suferit modificări semnificative care vor influența mai mulți români, deoarece pensia va fi acum determinată în funcție de numărul de ani cotizați la stat. Aceste schimbări aduc cu ele implicații majore, mai ales pentru cei care au cotizat doar 10-15 ani și vor să afle ce pensie pot primi în urma acestor modificări.

Potrivit noilor prevederi din Legea Pensiilor, se va face o distincție între cei care au cotizat la stat între 10 și 15 ani și cei care au cotizat mai mult de 15 ani. Persoanele care au cotizat mai puțin de 15 ani vor primi o pensie minimă, care va reprezenta 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată. De asemenea, pentru fiecare an de vechime în plus se va adăuga câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat în plată.

În cazul în care o persoană a cotizat minimum 15 ani, aceasta va primi 45% din salariul minim brut pe țară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se va adăuga tot câte 1% din salariul minim brut pe țară.

Pentru cei care au muncit între 10 și 15 ani, pensia va fi stabilită la 40% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, iar pentru fiecare an de vechime în plus se va adăuga câte 1% din salariul minim brut pe țară garantat în plată. Aceste modificări au fost introduse pentru a corecta inechitățile din legislația anterioară, care nu lua în considerare diferențele de vechime în muncă între beneficiarii de pensie minimă.

De exemplu, conform textului Legii Pensiilor, un pensionar care a lucrat doar 12 ani primea aceeași pensie cu unul care a muncit 35 de ani, însă pe salariul minim pe economie.

În plus, pentru persoanele cu o vechime mai mică de 10 ani și cu un grad de handicap, pensia minimă se va stabili la 40% din salariul minim brut pe țară, conform noilor prevederi din Legea Pensiilor.

De asemenea, se menține pensia de urmaș, dar apare o nouă prestație pentru soțul pensionar supraviețuitor. Astfel, în cazul decesului unuia dintre parteneri, soțul supraviețuitor va primi un ajutor financiar în plus, echivalent cu 25% din pensia partenerului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

Astfel, modificările aduse de noua Lege a Pensiilor vor asigura acoperirea pentru cei care au muncit mai puțin de 15 ani, însă pensiile lor vor fi raportate la salariul minim brut pe economie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *